Web Arayüz Tasarımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Web tasarım, internette görüntülenen web sitelerinin tasarımını ifade eder. Genellikle yazılım geliştirme yerine web sitesi geliştirmenin kullanıcı deneyimi yönlerini ifade eder. Web tasarımı, masaüstü tarayıcılar için web siteleri tasarlamaya odaklanırdı; ancak, 2010’ların ortalarından bu yana, mobil ve tablet tarayıcılar için tasarım giderek daha önemli hale geldi.

İnsanları çekmek için nelerin gerektiğinin net bir resmine ve onları çekmenizi sağlayan bir tasarıma ihtiyacınız var. Bu noktada biraz kaybolmuş hissediyorsanız, rakiplere bakmak yaratıcı bir proje başlatmak için iyi bir yol olabilir. Hangi siteler sizin proje alanınıza daha yakın? Benzer görünüm ve renkleri mi kullanıyorlar? Aynı stilleri mi kullanıyorlar veya görsel olarak aynı kitleye mi hitap ediyorlar?

Tasarım şablonlarını kullanarak kendi ihtiyaçlarınız ile onlarınkileri ayırıp , kullanıcılarınızın web sitenizi daha rahat kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Web Arayüz nedir?

Boostrap Izgara Sistemi

Bir web tasarımcısı bir web sitesinin görünümü, düzeni ve bazı durumlarda içeriği üzerinde çalışır. Örneğin görünüm, kullanılan renkler, yazı tipi ve görüntülerle ilgilidir. Düzen, bilginin nasıl yapılandırıldığı ve sınıflandırıldığı anlamına gelir. İyi bir web tasarımı, kullanımı kolay, estetik olarak hoştur ve web sitesinin kullanıcı grubuna ve markasına uygundur. Birçok web sayfası, boostrap ızgara sistemi ile kullanıcıların dikkatini dağıtabilecek veya şaşırtabilecek hiçbir yabancı bilgi ve işlevsellik görünmeyecek şekilde basitliğe odaklanarak tasarlanmıştır. Bir web tasarımcısının çıktısının temel taşı, hedef kitlenin güvenini kazanan ve teşvik eden bir site olduğundan, kullanıcı hayal kırıklığını olabildiğince çok sayıda potansiyel noktayı kaldırmak kritik bir husustur.

Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda iyi çalışan web siteleri tasarlamak için en yaygın yöntemlerden ikisi, duyarlı ve uyarlanabilir tasarımdır. Duyarlı tasarımda içerik, ekran boyutuna bağlı olarak dinamik olarak hareket eder; uyarlanabilir tasarımda, web sitesi içeriği yaygın ekran boyutlarıyla eşleşen düzen boyutlarında sabitlenir. Cihazlar arasında olabildiğince tutarlı bir düzen korumak, kullanıcı güvenini ve etkileşimini korumak için çok önemlidir. Duyarlı tasarım bu konuda zorluklar gösterebileceğinden, tasarımcılar çalışmalarının nasıl görüneceğinin kontrolünü bırakmada dikkatli olmalıdırlar. İçerikten de sorumlularsa, becerilerini genişletmeleri gerekebilse de, bitmiş ürünün tam kontrolünü kullanma avantajından yararlanacaklar.

Web Arayüz Tasarımı İlkeleri Nelerdir?

  • Arayüz Tasarımının(UI) Kullanıcı Deneyimi(UX) Üzerindeki Etkisini Anlamak.
  • Hedef Kitlenizi Tanıyın.
  • Basit ve Tutarlı Olun.
  • Görsel Bir Hiyerarşi Oluşturun.
  • Yazı Stillerini İyi Kullanın.
  • Kontrast Renkleri Dikkatli Kullanın.
  • Geri Bildirim Mesajlarına Dikkat Edin.
  • İşbirliği Sizi Başarıya Götürür.

Web Arayüz Tasarım Yapmak için Gerekli Programları Nelerdir?

  • Adobe Photoshop
  • Adobe XD
  • Adobe Illustrator

Yukardaki programlara ihtiyaç duyacaksınız.Ayrıca Adobe XD ‘ye eklenti şeklinde yardımcı programlar ile işinizi dahada kolaylaştırabilirisiniz.

Web Arayüz Tasarımı Nasıl yapılır?

Web arayüz tasarımı tarayıcı boyutlarına göre uygun şekilde boostrap ızgara sistemi ile uygun yapılır. Botrap ızgara sitemi yukardaki fotograftaki gibi belli ölçüler içerisinde bellli grid yapılarda yapılarak tüm ekranlara uygun yapılır. örnek vermek istersek 1920×1080 ekranlarda web arayüz çalışmamızın kullanıcıya net görülmesi için 375px sağ ve sol boşluk ekleyerek grid aralıklarını 20px ve 30px yaparız. günümüzde websayfalarının hızlı ve dinamik olması arama motorlarında yer almanızı sağlamaktadır. Onun içindir ki responsive ( Duyarlı Esnek) sayfalar mobilde tablette ve masaüstünde hızlı aılması gerekmektedir. Web arayüz tasarımı yaparken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. mobile ve tablet görünümlerinde sablondaki boşluklar ve grid görünümlerin uygun şekilde yapılması gerekmektedir.

Web Arayüz Tasarım Aşamaları

Arayüz Tasarım aşaması aslında kafanızdaki web sitesinin hem eskiz halini hem de esas halini ortaya çıkarabileceğiniz bir aşama olarak nitelendirilebilir. Web arayüz tasarımı için öncelikle Adobe Photoshop yüklü Olması gerekir. Tasarımda kullanacağımız resim ve ikonları boyutlandırma ve arkaplanı temizlemek için gereklidir. Asıl Program olan Adobe XD UI arayüz tasarım yapmak için kullanılıyor. Adobe XD ile yaptığımız her çerceve şekil aslında vector olarak çalışmaktadır.

Arayüz tasarımlarda genel genişlik 1920 px standartlarındadır. Arkaplan 1920px dolaylarında hazırlanır ve esas site içerikleri bu piksel ölçümünü ortalayacak şekilde minimum 1170px Boostrap Şablon genişliğinde hazırlanır. Bunun en büyük nedeni web sitesinin tüm monitörlerde ortalı görülmesi ve CSS entegrasyon aşamasında yazılımcıya sıkıntı yaratmamasıdır.

Arayüz Tasarımı Örnekleri

Arayüz Tasarım Örnekleri için Portfolyom sayfasına bakarak bir çok web tasarım örneklerine bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

×

Merhaba!

WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilciye tıklayın
info@webtasarimofisim.com

× Size nasıl yardım edebilirim?