Merhabalar,
Webtasarimofisim takipçilerimiz WordPress sayfalarınızın hızlı açılabilmesi için püf noktalarını açıklayacağım. Öncelikle Seo açısından sayfa hızının en önemli faktörlerden biri olduğunu araştırmalarda belirtilmiştir.
Kullanıcı zengin içerikten önce mutlak sayfa verimliliğinin yanı sıra hızlı gezinebildiği sayfalarda daha çok durur. Bu sebeple aşağıda maddeler halinde püf wordpress web sayfalarınız için püf noktalarını anlatacağım.
Website Hızlandırma Püf Noktaları
Opitimize edilmiş Hosting
Birinci öncelik olarak dogru optimize edilmiş hızlı sunucularda wordpress web sayfalarınızı barındırmanız gerekmektedir. İyi optimize edilmiş hosting firmaları genellikle 10-20 arası işini iyi bilen teknik personeli olan kurumsal hosting firmalarınız tercih etmeniz gerekmektedir.
WordPress için iyi işlemcili, önbellek ve ram odaklı kaliteli sunucular kullanmanız gerekmektedir. wordpress kurulu bir alan adı için min 1024 ram, %50 cpu kullanımı aktif ve Gzip desteği aktif olan hosting paketi almanız gerekmektedir.
Cache
WordPress için birçok cache eklentisi vardır. Tabiki Hosting panellerine göre değişiklik sağlayan bir çok eklenti var. CPanel ile uyumlu çalışan cache eklentisi Lite Speed Cahce Eklentisidir. Plesk Win / Lunix Panel için en uyumlu çalışan Wp Super Cahce eklentisi uyumlu olduğunu tespit ettim.
Css & Js Optimize
Autoptimize Eklentisi hem cpanel hemde plesk panel için uyumlu bir eklenti olduğunu düşünüyorum. Css + Js + Html olarak sayfayı sıkıştıran Autoptimize eklentisi sayfanızı KB olarak en düşük şekilde sıkıştırılmsını sağlamaktadır. Sıkıştırıp kodlar websayfanızın hızlı açılmasını sağlamaktadır.
Resim Optimize
Resimleri yüksek boyutta çalışıp websayfamıza yüklediğimizde sayfanın KB değerini arttırdığından dolayı sayfa ön yükleme uzun süremesini sağlamamaktır. Bundan dolayıdır ki sayfanıza kullanacağınız fotoğrafların düşük KB ta olması gerekmektedir. Uzun araştırmalar süresince Smush Resim Optimize eklentisinin yararlı olduğunu keşfettim.
Web sayfanızı tasarlarken svg iconlar svg resimler kullandığınızda daha hizli olduğunu göreceksiniz.Çünkü KB değeri düşük olan svgler websayfanızın vazgeçilmezi olucaktır. Html Olarak tasarlanan sayfanın en düşük kb olarak optimize şekilde tasarlanması gerekmektedir.
Eğer temanızı siz hazırlıyorsanız ve kodlamaya hakimseniz tema dosyalarına müdahale ederek Lazy Load’ı sayfanıza entegre edebilirsiniz. Ama ben WordPress eklenti ile Lazy Load kullanımından bahsetmek istiyorum. Lazy Load kullanımı özellikle seyahat sitesi ya da e-ticaret gibi, alışveriş siteleri gibi görsel sayısının fazla olduğu sitelerde mutlaka kullanılmalıdır. Sayfanız yüklenirken resimlerden önce icon ile kb değerini hızlı açılması için düşürür.
Database Optimize
Websayfanızda eklenti deneyip sql doldurarak sorgu sayısını artırmış oluyoruz. Kullanmadığımız eklentilerin veritabanı bağlantılarını silmek gerekir. eğer silmez isek websayfamız veri tabanına bağlandığı için her veri işleminde fazladan sorgu sunucuyu yoracaktır. Herkesin yaptığı gibi eklentileri deneyerek websitemizin veritabanını eklentiyi kaldırdığımız halde doldurup şişirmiş oluyoruz. Bunun için veritabanında kullanmadığınız eklentinin kalıntılarını silmek gerekmektedir. Bunun için WP-Optimize eklentisini kullanıp fazlalık sql sorgularını temizleyip eklentiyi kaldırmamız gerekir. Ne kadar çok eklenti olursa o kadar çok css js html eklenir. Sayfanızı yormaması için az eklenti kullanmalısınız.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Google Page Speed ile sizde sayfanızın açılış hızı optimize etmek için gereken uyarıları öğrenebilirsiniz